Нови 118  автобуса тръгват по 13-те автобусни линии от 1

...
Нови 118  автобуса тръгват по 13-те автобусни линии от 1
Коментари Харесай

До 500 лева глоба, ако рейсът подмине спирка

Нови 118  рейса потеглят по 13-те автобусни линии от 1 март, откакто на следващия ден   Община Пловдив и превозвачите подпишат контракт. Това разгласи през вчерашния ден зам.-кметът Златин Велев. Това са линиите №1, 66, 7, 15, 29, 37, 222, 6, 18, 99, 16, 44 и 116. Превозвачите са същите - фирмите  " Хеброс бус " на инж. Веселин Дошков,   " Автобусни транспорти - Пловдив " на Петко Ангелов  и " Автотранс Чолаков " на инж. Димитър Чолаков. Техният консорциум завоюва поръчката за 10 години на стойност към 37 млн. лв..  

Според контракта рейсовете би трябвало наложително да са с екологичен клас евро 6, с климатици и платформи за инвалиди. Предвидени са съществени наказания от 200 до 500 лв. за нарушавания. Например, в случай че водач подмине спирка или пък не е присъединил климатика, с цел да топли или да охлажда автобуса при избрани температури, описа Златин Велев.  

Надявам се, че услугата ще стане още по-добра, означи зам.-кметът и подсети, че предходната година са инсталирали в допълнение 26 заслона на спирките. Същия брой са възнамерявали и за 2018-а. Частично са ремонтирани и тротоарните настилки до спирките. Вандали не престават да трошат стъклата. Бригада от " Чистота " има задачата да обезопасява потрошените заслони, след което Общината уведомява концесионера да направи ремонт. 

Спирките са доста, само че в подобаващ миг ще организираме да има видеонаблюдение и до тях, сподели Златин Велев. 

Новите автобуси на 13-те линии ще бъдат оборудвани с електронна техника до есента. Този период са сложили превозвачите.  Едва тогава пасажерите ще могат да разчитат на осведомителните табели, на които в този момент не можем да имаме вяра. От септември, преди началото на идната образователна година, ще бъдат пуснати електронни карти за възпитаници, студенти, пенсионери и инвалиди, увери кметът Иван Тотев.

Цената от 16 лв. на месец ще се резервира. Засега електронни китапи се издават единствено за постоянните клиенти, които употребяват всички линии на градския превоз против 50 лв.. Цената на билетчето също няма да се пипа.Тя си остава най-ниската - левче, акцентира градоначалникът. Пластик за електронна карта коства 2,50 лв., само че се заплаща един път, тъй като по-късно единствено ще се зарежда.

Иван Тотев описа, че са провели среща с ръководителя на оперативна стратегия " Регионално развиване " Деница Николова за проблемите, свързани с  електронната система в градския превоз,  финансирана с европейски средства. Имаме доста сигнали, че информацията на електронните табла е непълна, само че в системата  трябва да бъдат включени всички рейсове, с цел да проработи обикновено, разяснява кметът. Той добави, че оборудването на 118-те рейса ще е за сметка на превозвачите и че Общината ще води договаряния с тях да инсталират електрониката в по-кратки периоди.  

За неработещите автомати по спирките и в рейсовете Тотев сподели, че сега Национална агенция за приходите сменя  изискванията за фискалните устройства. Тази седмица ще дадем отговор до министерството и на този въпрос, след което ще стартираме трите пилотни линии с електронно таксуване, в случай че всичко е наред, добави Иван Тотев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР